Podpořte boj za dobrou věc! >>
Nesmírně brutální vražda mladé a pohledné Evy je už šest let promlčena. Evin otec Vítězslav Man se se ztrátou milované dcery dodnes nesmířil. | FOTO: Nepromlčíme.cz

Promlčeno: brutální vražda mladičké Evy z Jihlavy. Mohlo jít o sériového rozparovače

Brutální vrah mohl být český Hannibal Lecter

Vrah unikl! Brutální vražda krásné Evy je již šest let promlčena. Její otec Vítězslav Man (78) – jak sdělil PressPort Magazínu – je přesvědčen, že ví, kdo kdysi připravil ho o dceru. Podle jeho poznatků šlo o českého Hannibala Lectera, který za sebou zanechal další oběti – Ditu Hrabánkovou a Kamilu Fojtovou, dívky, které policisté nalezli v 90. letech bez vnitřních orgánů.

Vražda Evy Mannové se stala 8. července 1994 v Praze. Do hlavního města přijela Eva jako čerstvě dostudovaná zdravotní sestra z Jihlavy. Ale práce v nemocnici se vzdala – dle otce kvůli nízkému platu – a nastoupila zaměstnání u podnikatele, který pronajímal osobní vozy.

Evin život vyhasl v pronajatém bytě na pražském Zahradním městě, a to děsivým způsobem.

Měla díru v hlavě

„Když jsme ji s manželkou identifikovali, byla samá modřina a měla díru v hlavě, ale policisté nám řekli, že ten otvor nebyl od kulky,“ vzpomíná těžce pan Mann nad fotografiemi své dcery, která milovala sportovní šerm a patřila vždy mezi vzorné studentky.

Policie nikdy nezveřejnila přesnou příčinu její smrti. Vrah ji brutálně ubil. „Bylo to strašné. Musela umírat ve strašných bolestech,“ dodává otec dívky Vítězslav Man.

René Grumlík, soudní znalec a psychiatr, se domnívá, že pachatel-deviant si tímto způsobem mohl obstarat fetiš

Ještě krátce před promlčením Vítězslavu Manovi a sestře Evy, která se stará o závodní koně, odvezli kriminalisté některé věci po Evě – panenku, klobouk, a to kvůli dalšímu zkoumání DNA. „Bohužel jsme je už nikdy nedostali zpět,“ přibližuje Vítězslav Man. Přesto ani opakované vyšetřování nevedlo k objasnění toho, kdo jeho dceru zabil. 

Klíčový přívěšek

Policisté se zaměřili předně na přívěšek – polodrahokam chalcedon v závěsném košíčku ze žlutého kovu, který nalezly na místě činu. Evě prokazatelně nepatřil.

„Po promlčení nám přišel dopis, že jedna paní – šatnářka v restauračním zařízení – viděla muže s tímto přívěškem, který ukazovali v televizi. Ten muž byl v přítomnosti s ženou, která se jmenovala Dita Hrabánková a byla následující den také brutálně zavražděna,“ vysvětluje Vítězslav Man a ukazuje dopis, z něhož předčítá.

Stejné osudy

Dvě mladé dívky – Ditu Hrabánkovou (20) i Kamilu Fajtovou (22) – potkal totiž týž osud, ačkoli se nikdy neviděly. A ačkoli nikdy zřejmě nepotkaly ani Evu. Před více než pětadvaceti lety je někdo bestiálně zavraždil. Oběma dívkám vyňal pachatel z těla orgány, jedné dokonce uřezal obě ruce.

René Grumlík, soudní znalec a psychiatr, se domnívá, že pachatel-deviant si tímto způsobem mohl obstarat fetiš, přičemž policie rozjela intenzivní pátraní po chladnokrevném deviantovi. Jenže tisíce výslechů a hodiny vyšetřování k ničemu nevedly.

Za dobu, která od vražd uplynula, se mnohé změnilo. Kriminalisté dnes běžně využívají analýzy DNA. Naděje na vypátrání sadistického vraha tak neumírá. Je přitom dost možné, že figuroval i v případě tří vražd studentek, které se staly na Chodově počátkem 90. let.

„Podle dopisu se měl oběsit v Německu ve vazbě,“ říká Vítězslav Man, jenž přišel i o manželku, která ztrátu dcery nikdy neunesla, a kdysi i o malého syna, kterého zajel politruk na stavbě.

Chirurg

Jeden z podezřelých z vražd zmíněných dvou dívek skutečně spáchal v Německu sebevraždu. Když totiž policisté vyslechli desítky potenciálních podezřelých, jeden z této řady vystupoval. Byl známý pod přezdívkou Chirurg. Nejbližší známí mu ale říkali Buran. Svého času přepadl třeba dvaadvacetiletou dívku. Napadl ji zezadu, škrtil a chtěl usmrtit. Dívce se podařilo utéct. Stalo se to pouhé tři roky před vraždou Kamily, a dokonce v místech, kde tato dívka zemřela.

Chirurg byl v minulosti třikrát soudně trestán. Ve všech případech se jednalo o sexuální agresi. Měl problémy s alkoholem a drogami. Byl posedlý chemií a dalšími přírodními vědami včetně medicíny. Chemii dokonce kdysi studoval. Policisté ho znali jako pokoutního výrobce omamných látek.

Podezřelý však stále opakoval, že v době vraždy Kamily Fajtové nebyl v Ostravě, nýbrž v Německu, kam jezdil za příbuznými. Jenže na detektoru lži vyšlo najevo, že se v době vraždy pohyboval ve stejných místech jako nešťastná Kamila.

Alibi neměl

Na kritický den, kdy zemřela Faitová, tak nakonec neměl alibi, naopak se pokoušel lhát a upravovat výpověď podle poznatků policie. Místo činu solidně znal – lesík, kde skončilo tělo Faitové. Chirurg přesto pořád tvrdil, že Kamilu nikdy neviděl a neznal. Ovšem své tehdejší manželce, jak se po letech svěřila, řekl, že všechno bylo naopak a Kamilu znal velmi dobře.

Bývalá Chirurgova žena rovněž potvrdila, že sexuální praktiky jejího muže byly, kulantně řečeno, hodně drsné. Nicméně pro usvědčení z vraždy to nestačilo. A nestačilo to samozřejmě ani k prokázání spojitosti s případem Dity Hrabánkové, přestože Chirurg byl vysoký, štíhlý a světlovlasý – stejně jako neznámý mladík, s nímž se Dita měla sejít – a přestože v Praze dost často pobýval.

Své tajemství, pokud nějaké měl, si tak odnesl s sebou do hrobu. Jmenoval se Petr Schimmerle.

Profil pachatele mluví též o mimořádně fyzicky zdatném pachateli. Chirurg často navštěvoval posilovnu a silný byl. V době, kdy kriminalisté objevili nové stopy a chystali se ho znovu vyslechnout, Chirurg, žijící již v Německu, kam odešel v době vyšetřování, zemřel; ve vazbě, kde byl kvůli nějakým podvodům.

Své tajemství, pokud nějaké měl, si tak odnesl s sebou do hrobu. Jmenoval se Petr Schimmerle. „Moje přítelkyně Lenka je se mnou těhotná, budeme se brát. Proto jsem se změnil, už nefetuju a prakticky ani nepiju,“ oznámil při svém výslechu s okázalou hrdostí.

Je zcela možné, podle Vítězslava Mana jisté, že stál i za vraždou jeho dcery – krásné Evy.

Promlčeno: brutální vražda mladičké Evy z Jihlavy. Mohlo jít o sériového rozparovače
Hodnocení čtenářů4 Hlasy
73
73
Nahoru